torstai 11. lokakuuta 2012

FCI tokosäännöt


Koska minä unohdin, siis aivan totaalisesti unohdin linkittää nuo FCI:n tokosäännöt edelliseen kirjoitukseeni ja sain siitä muistutuksen kommentin muodossa niin päätinpä pyhittää kokonaisen blogiartikkelin niille. Olin ensin vastaamassa kommentilla kommenttiin, mutta totesin siitä tulevan aivan liian pitkän sepustuksen.

Säännöt ovat tällä hetkellä voimassa useissa Euroopan maissa. Sääntöjen tarkoitus on helpottaa kokeissa käymistä myös ulkomailta ja näin tulokset ovat vertailukelpoisia sekä luokkanousuun oikeuttavia eri maissa. Seuraavasta linkistä pääsee tutustumaan sääntöihin englanniksi.

Ennen varsinaista kansainvälistä luokkaa on niin sanottu "aloittelija-luokka", joka on kansallinen, jokainen maa saa itse päättää mitä suorituksia siihen vaaditaan.

Tämän jälkeen alkaa varsinaiset koeluokat, jotka ovat kansainväliset.

Ensimmäisenä "Class 1" eli ensimmäinen luokka, joka vastaa meidän avointa luokkaa.

Tämän luokan liikkeet ovat pitkälti saman kaavan mukaisia kuin Suomessa tälläkin hetkellä. Koe alkaa paikalla makuulla, piilossa ja aika on 2 minuuttia. Tämän liikkeen suoritus alkaa niin, että koirat laitetaan vuorotellen perusasennosta maahan ja kun ohjaajat palaavat takaisin koiriensa luokse nostetaan koirat vuorotellen takaisin perusasentoon.

Seuraavana seuraamiskaavio, joka on ainakin näkemissämme kokeissa ollut todella pitkä. Kaavio sisältää myös seuraamisen sivuaskeleet sekä peruuttaen seuraamisen. Tähän kuuluu myös juosten seuraaminen ja juostessa voi tulla käännöksiä ainoastaan oikealle. Seuraaminen suoritetaan ilman talutinta.

Jäävistä liikkeistä kokeessa on sekä liikkeestä seisominen että liikkeestä istuminen. Molemmat suoritukset menevät saman kaavan mukaan. Noin kymmenen metrin jälkeen annetaan koiralle käsky joko istuutua tai pysähtyä seisomaan, ohjaaja jatkaa matkaa vielä noin 10 metriä ja merkistä palaa takaisin koiran viereen.

Luoksetulo on hyvinkin erilainen kuin mitä Suomessa tällä hetkellä voimassa olevissa säännöissä on. Koira jätetään maahan odottamaan, ohjaaja kävelee pois koiran luota noin 20-25 metrin päähän. Ohjaaja kutsuu koiran luokseen, saa itse valita kutsuuko koiran ensin eteen ja siitä perusasentoon vai suoraan perusasentoon. Mutta tässä luoksetulossa ei siis vielä tule pysäytyksiä vaan luoksetulo on suora.

Seuraavaksi tuleekin jotain aivan uutta. Nimittäin ruutuun lähettäminen. Ruutu on samankokoinen kuin meillä Voittaja-luokassa eteen tuleva eli 3x3 metriä, mutta ruutuun lähettämis matka on taas hieman lyhyempi vain 15 metriä. Koira lähetetään ruutuun, jossa koira menee eri käskystä maahan, kävellään koiran luokse ruutuun ja otetaan siellä perusasentoon. Liike loppuu siihen.

Tämän jälkeen tulee nouto, samalla tavalla kuin Suomessakin avoimessa luokassa. Mutta ainakin seuraamassamme kokeessa noutokapula haetaan itse pöydältä, sitä ei tuoda sinulle. Sinulla on valittavana kolmesta erikokoisesta kapulasta minkä kokoisen haluat, tässä ei siis käytetä omia noutokapuloita.

Kaukokäskyt suoritetaan aivan samalla tavalla kuin mihin olemme tottuneetkin. Jätetään koira ensin maahan, tehdään vaihdot istu-maahan-istu-maahan, jonka jälkeen palataan takaisin koiran luokse.

Luokan viimeisenä suorituksena on hyppy. Tämä liike suoritetaan siten, että otetaan koira perusasentoon esteen eteen (ohjaaja saa valita etäisyyden esteeseen), jätetään koira odottamaan kun ohjaaja kävelee esteen toiselle puolelle ja sieltä kutsutaan koira luokse esteen yli. Eli hyppy suoritetaan niin, että koira hyppää ohjaajan luokse esteen vastakkaiselta puolelta.

Viimeisenä arvostellaan kokonaisvaikutus. Ykköstuloksen pisteet jakautuvat välille 224-280, kakkostuloksen 196-224 ja kolmostuloksen 140-196 pistettä.



Tämän luokan jälkeen tulee "Class 2" joka taas vastaa meidän Voittaja-luokkaa.

Koe alkaa paikalla istumisella, aika 1 minuutti ja ohjaajat näkyvissä. Seuraavana seuraaminen. Tässä tulee mukaan myös hidaskävely sekä juoksu ja käännökset myös näissä nopeuksissa.

Sitten tulee seisominen ja istuminen merkistä, eli niin sanottu "salamakävely", joka on meille tuttu erikoisvoittajaluokasta, mutta tässä luokassa liike suoritetaan ilman maahanmenoa. Liike alkaa seuraamisella, merkistä ohjaaja käskee koiraa pysähtymään seisomaan, ohjaaja jatkaa matkaa vielä noin 10 metriä, liikkeenohjaajan merkistä kääntyy takaisin koiraa kohti, palaa koiran taakse ja siitä takaisin koiran luokse. Ottaa koiran seuraamiseen mukaan ilman eri pysähdyksiä. Seuraaminen jatkuu ja noin 5 metrin jälkeen tulee käännös joko oikealle tai vasemmalle. Tällä suoralla suoritetaan samanlainen liike, mutta nyt koira jätetään istumaan. Kun palataan takaisin koiran luokse, jatketaan matkaa vielä vähintään 5 metriä kunnes liikkeenohjaaja käskee pysähtymään.

Seuraavana tulee luoksetulo, joka on samanlainen kuin meidän avoimen luokan luoksetulo, paitsi että alussa koira jätetään maahan odottamaan. Käskystä koira kutsutaan luokse ja merkin kohdalla pysäytetään koira seisomaan. Ja liikkeenohjaajan käskystä kutsutaan koira luokse.

Ruutu tehdään samalla tavalla kuin mihin olemme aiemminkin tottuneet. Lähetetään koira ruutuun joka sijaitsee noin 25 metrin päässä, siellä koira maahan. Ohjaaja kävelee kohti ruutua, kääntyy joko oikeaan tai vasempaan ja siitä kohti lähtöpistettä ja kutsuu koiran seuraamiseen.

Ohjattu nouto kahdella kapulalla. Se kapula joka tiputetaan ensimmäisenä on se kapula joka koiran tulee noutaa. Liike alkaa valmistelevalla osuudella jossa koira seurautetaan merkille, jätetään merkille seisomaan pysähtymättä ja ohjaaja jatkaa matkaa lähtöpisteeseen. Kääntyy kohti koiraa ja käskystä käskee koiraansa noutamaan joko vasemmalla tai oikealla sijaitsevan kapulan.

Tämän jälkeen tulee tunnistusnouto, joka noudattelee samaa kaavaa kuin Suomenkin kokeissa. Myös kaukokäskyt samalla tavalla, 6 asennonvaihtoa, joko istu-seiso-maahan tai maahan-istu-seiso.

Noutaminen esteen yli hypäten. Tässä saa valita joko metalli- tai puukapulan, myös kapulan koko on ohjaajan päätettävissä.

Tässä myös viimeisenä arvosteluna on kokonaisvaikutus, jossa arvostellaan koirakon yhteistyö, koiran innokkuus ja halukkuus työskennellä. Pisteet jakautuvat seuraavanlaisesti: ykköstulokseen vaaditaan pisteet väliltä 256-320, kakkostulokseen 224-256 ja kolmostulokseen 192-224.

Viimeisenä luokkana tulee meillekin jo tuttu erikoisvoittajaluokka, joka on tähänkin asti ollut kaikissa maissa kansainvälinen.




Ja mikä on minun mielipiteeni säännöistä? Itse olen halukas kokeilemaan kokeita näillä säännöillä, mielestäni nämä kuulostavat hyvinkin mielenkiintoisilta sekä ehkä myös mukavammilta mitä meillä tällä hetkellä käytössä. Myös se, että edellinen luokka antaa pohjustusta seuraavaan luokkaan on mielestäni kiva, tämä tulee esim. ruudussa. Ykkösluokassa lähetetään koira ruutuun lyhyeltä matkalta ja seuraavassa luokassa pidemmältä matkalta ja otetaan koira ruudusta seuraamaan. Joten näillä säännöillä ruutu ei tule koiralle aivan uutena suorituksena ylemmässä luokassa vaan sille on annettu jo pohjaa aiemmin. Mielelläni ottaisin nämä säännöt käyttöön myös Suomessa :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos Kati! :) Kuulostaa mielenkiintoisilta säännöiltä, tosin aika paljon samoja liikkeitä kuin Suomessakin, eri luokissa vain.

    -Eija & Reiska

    VastaaPoista
  2. Kiitos selvennyksestä. Tuota voisikon joskus ottaa vain ihan huvin vuoksikin "toko-treeninä". :)

    VastaaPoista