sunnuntai 21. elokuuta 2011

Tokon piirinmestaruuskisat


Lauantaina osallistuimme pienen tauon jälkeen taas tottelevaisuuskisoihin, luokkana edelleen avoin. Aamusta näytti, että päivästä tulee pilvinen ja viileä, mutta tottakai kun on kyseessä taas koepäivä niin aurinko alkoi puolen päivän aikaan porottaa jo aika mukavasti.

Koe järjestettiin Tuomarinkartanon vinttikoiraradalla. Tuomarinamme toimi Pernilla Tallberg. Koe järjestettiin niin, että ensin oli kaikkien paikallamakuut jonka jälkeen suoritettiin liikkeet, aivan kuten normaalistikin on. Olimme Oonan kanssa noin 15. koirakko avoimessa, joten muutaman tunnin odottelu tuli paikallamakuun ja muiden liikkeiden välissä.


Paikalla makuun aika piilossa tuntuu hirvittävän pitkältä ja tuskaiselta. Mutta vihdoin se 3 minuuttia kului ja huudettiin: "Aika!" Kun tulin piilosta huomasin Oonan edelleen makaavan valppaana paikallaan. Lopun perusasentokin oli hieno. Tästä suorituksesta tuomari kommentoi: "Tämähän oli erinomaisen mallikas suoritus." Ja pisteitä tuli 10.

Hienoa, koe alkoi lupaavasti. Mutta pitkä odottelu kentän laidalla häkissä, kuumenevassa säässä verotti voimia. Mutta vihdoinhan koitti myös se meidän vuoro.

Seuraaminen taluttimetta meni ajoittain ihan kivasti ja Oona vielä jaksoi. Seuraamiskaavio oli mukava, paljon vaihteluita. Pisteitä tuli kuitenkin vain 6½, suurimmat pisteet lähtivät omasta syystäni; käsieni asennosta.


Seuraavana maahanmeno seuraamisen yhteydessä, meidän vahva liike. Käskyn sanottuani Oona pysähtyi aika hitaasti, mutta pysähtyi kuitenkin, josta olin tyytyväinen. Mutta kun käännyin takaisin koiraa kohti näin, että asento oli väärä. Oona nimittäin istui. Miten ihmeessä se istui? Kun eihän neiti ole ikinä osannutkaan kyseistä liikettä, mutta tänään hän oli sen oppinut. No, siitähän meni liike nollille.

Luoksetulo oli ihan ok, pysähtyi hieman hitaasti. Pisteitä 7.

Seisominen seuraamisen yhteydessä. Pysähtyi hienosti ja oikeaan asentoon, mutta kun menin taakse lähti kävelemään perääni. Tätäkään ei ole ikinä tapahtunut treenatessa, mutta tässä vaiheessa väsymys Oonasta alkoi näkyä jo aika hyvin. Kaikki liikkeet se suoritti parhaalla jaksamallaan tavalla, mutta ei tarpeeksi jaksanut keskittyä kuitenkaan liikkeiden tekemiseen. Pisteitä siis 6½.


Noutamisesta tuli 7 pistettä. Hyvin odotti käskyä noutamaan lähtiessään, haki kapulan, mutta takaisin tulo oli hidas ja ehti myös katsella tuomaria sekä liikkeenohjaajaa matkalla. Mutta auttoipas kapulan vaihto suurempaan siihen, ettei kapulaa enää pureskeltu.


Kauko-ohjaus ei alkanut hyvin. Vasta toisella käskyllä sain Oonan perusasennosta maahan ja kun ensimmäinen vaihto tuli, Oona nousi vasta kolmannella "istu" -käskyllä. Loput vaihdot meni täydellisesti, mutta alku oli hankalaa, joten sen takia pisteitä vain 5.

Estehyppy, liike jonka varmasti tiesin menevän pieleen. Kun emme ole ehtineet kauheasti harjoitella avoimen hyppyä ja Oona muistaa aina vain sen alokasluokan hypyn. Hienosti Oona hyppäsi ensimmäisen kerran, istui ensimmäisestä käskystä esteen toisella puolen. Istui niin lähelle, että pystyi haistelemaan estettä venyttämättä kaulaa ja katsoin kauhuissani, ettei se ikinä pääse tosta yli. Mutta kappas vain, niin se Oona hyppäsi hienosti ja kauniisti koskematta esteeseen, eikä kiertänyt estettä kuten olin uumoillut. Pisteitä tästä saimme 7½, pisteiden lähdön syynä oli esteen haistelu, se kun voidaan laskea myös koskemiseksi ja myös lopun perusasento oli hieman vino. Tuomari naureskelikin suorituksesta, että hän katsoi, ettei koirani tuosta esteestä tule ikinä yli koskematta, mutta niin vain tuli, ja totesi vielä, että "on tuo koira melkoinen akrobaatti."


Kokonaisvaikutus oli 7. Muutamat vireennostatukset liikkeiden välillä alensivat hieman arvosanaa.

Mutta olin tyytyväinen, yhtä liikettä lukuunottamatta saimme kaikista pisteet. Ja huomasin, että vaikka Oona olikin poikki niin jaksoi silti yrittää. Kokonaispistemääräksi tuli 128. Pisteemme riittivät kuitenkin avoimen kolmostulokseen, tulostahan lähdimme hakemaankin. Pakko vielä todeta, että tuomari oli todella mukava vaikka olikin tiukka. Mutta oli mukavaa saada jokaisesta liikkeestä erikseen palautetta, sekä rakentavaa että positiivista. Ja kun olimme taas suurella porukalla oli päivä todella kiva, mukavaa ja iloista seuraa. Illalla vielä kokoonnuimme kisaajien kesken syömään ja juhlistamaan hienosti kaikkien osalta mennyttä päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti