keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Kysymyshaaste nro2


Seuraavan haasteen minulla antoi Rebecca.

"Jokaisen haastetun täytyy vastata niihin viiteen kysymykseen, jotka haasteen antaja on esittänyt ja postata vastaukset blogiinsa. Valitse sitten 5 uutta haastettavaa ja linkitä heidät postaukseesi. Keksi 5 uutta kysymystä, joihin haastettujen tulee vastata. Älä haasta sitä henkilöä, jolta sait tämän."

1. Mikä on tärkeintä koiran koulutuksessa?
Kaiken A ja O on iloinen mieli :) silloin myös koiraa on mukavampi kouluttaa. Toinen tärkeä on koiran viretila ja sen ylläpito. Palkkaus; palkkaussuunta sekä oikea ajoitus ovat ehdottoman tärkeitä koiran oppivuuden kannalta. Johdonmukaisuus sekä määrätietoisuus, jos jotain ei sallita niin sitä ei sallita! Ja se mikä on kovinkin tärkeää niin treenikaverit.

2. Minkälaisia koiria arvostat?
Arvostan suuresti koiria joille on opetettu perusasiat. Rodulla, ulkonäöllä sekä koolla ei ole mitään väliä, pääasia on se, että koira osaa käyttäytyä kaikenlaisissa tilanteissa. Se mitä toivon omalta koiraltani on, että osaa käyttäytyä kun sitä vaaditaan, jaksaa työskennellä, kuuntelee ja tottelee aina, on ystävällinen ja tulee toimeen kaikenlaisten koirien sekä lasten kanssa. Omaa laumaviettiä, mutta osaa myös työskennellä itsenäisesti. Ei ole ns. "asia pehmeä" vaan rohkeasti tutustuu kaikenlaiseen uuteen. Eikä sopivissa määrin jääräpäisyys sekä pieni hullunkurisuus ole ollenkaan pahitteeksi.

3. Rotusi nykytila on tällä hetkellä?
Tällä hetkellä beauceronin tila on suhteellisen hyvä, mitä vertaa joihinkin toisiin koirarotuihin. Rodulla on suhteellisen vähän sairauksia ja rotu soveltuu monipuoliseen harrastukseen.

4. Minkälaisia koiran omistajia arvostat?
Sellaisia jotka harrastavat koiriensa kanssa ihan mitä tahansa. Pitävät koiristaan hyvää huolta, myös vanhemmalla iällä. Kouluttavat koiraansa koiran ehdoilla, osaavat lukea koiraa eivätkä harrasta pelkästään kilpailumielessä vaan sen takia, että se vahvistaa koiran ja ihmisen suhdetta. Oikeasti rakastavat koiraansa, eivätkä hanki koiraa hetken mielijohteesta vaan aikomuksenaan viettää koiran kanssa elämästään seuraavat runsaat 10 vuotta.

5. Mitkä asiat koet tärkeimmäksi rotusi monipuolisuuden ja ominaisuuksien säilyvyyden kannalta?
Käydään näyttelyissä, tottakai, koska täytyyhän koiran siltikin näyttää siltä rodulta mitä edustaa, mutta ei tuijoteta niitä näyttelytuloksia liikaa, sillä hyvä koira ei ole aina se SA:n koira (=sertin arvoinen). Kerrotaan avoimesti jalostuskoirien sairauksista/allergioista, ei kannata ajatella asian olevan vähäpitoinen vaan kertoa avoimesti myös tuleville pennunostajille kaikki mahdollinen, ei se niitä karkoita pois. Ainakin minun kohdallani tämä rehellisyys juuri ajoikin minut valitsemani kasvattajan luokse (noin 300 km päähän). Harrastetaan koiran kanssa, haetaan niille koulutustunnuksia, mutta täytyy muistaa, ettei käyttövalion pennuista aina tule automaattisesti käyttövalioita. Erilaiset luonnetestit sekä MH-luonnekuvaukset ovat erittäin hyviä, mutta nekin videolle kuvattuna. Sillä esim. MH-kuvauksen pelkän arvostelun perusteella voi koirasta saada aivan vääränlaisen kuvan. Sitä paitsi, kannattaa aina muistaa kuinka paljon koulutus vaikuttaa näihin testeihin ja kuinka paljon ihmiset (valitettavasti) treenailevat näitä testejä varten. Tiedän myös muutamia, jotka eivät halua kasvattamiaan ns. "huonoja" koiria vietävän testeihin ja näin ollen kehoittavat koirien omistajia olemaan menemättä näihin testeihin. Mielestäni kaikkien koirien tulisi käydä etukäteen harjoittelematta suorittamassa jompikumpi testeitä, mieluummin vielä molemmat. Se, mikä valitettavasti ei ikinä tule missään koirapiireissä toteutumaan, toivoisin, että jokainen jalostusta harkitseva tutustuisi tarkoin rotuun ja sen sairauksiin. Listaisi mahdollisia sairauksia mitä koiralla on ja mitä pennulle voi tulla. Harrastaisi koiran kanssa ja hakisi niitä tuloksia, mistä lajista tahansa, ne ovat aina mukava plussa. Eikä käyttäisi tiettyä koiraa jalostukseen tietäen sillä olevan joitain puutteita, tämä rotu ei todennäköisesti kuole sukupuuttoon jättämällä tekemättä yhden pentueen. Eikä liioittella mitään ominaisuutta, sillä valitettavan usein silloin saadaan jotain toista ominaisuutta pahennettua. Vältellään suuria sukusiitosprosentteja, hyviä koiria on varmasti maailma pullollaan. Ja mietitään mihin beauceron on alunperin jalostettu. En taas tarkoita, että tehdään pelkkiä karjapaimenia, vaan vaalitaan niitä ominaisuuksia joita karjapaimen tarvitsee. Toisin sanoen, mietitään mitä minä voin tehdä sen eteen, jotta beauceron kykenisi jatkossakin siihen mihin se on jalostettu.

Eteenpäin annan seuraavat kysymykset:
1. Jos koirasi olisi sarjakuvahahmo niin mikä se olisi?
2. Mikä on parasta koiraharrastuksessa?
3. Mitkä asiat koet tärkeimmäksi rotusi monipuolisuuden ja ominaisuuksien säilyvyyden kannalta?
4. Mikä on ollut haastavin ongelma koirasi kanssa ja miksi?
5. Jos koirasi olisi ihminen, millainen se olisi?

Haastan kysymyksilläni parit beussi-ihmiset, Wilman sekä Hennan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti