sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Beauceron täyteinen viikonloppu


Missä voit Suomessa nähdä yhdessä paikassa saman päivän aikana yli 80 beauceronia? No, tietysti Palveluskoirien erikoisnäyttelyssä Helsingin Tuomarinkylässä. Tuo on kyllä mahtava määrä beusseja yhdessä paikassa, kun normaalistihan niitä ei näe missään.

Lauantaina 14.5. oli tosiaan erikoisnäyttely jonne saapui tuomariksi meille omasta maasta, Ranskasta, Florence Leonard-Nolle.

Ja kuten aina näyttelyiden lähestyessä niin myös tälläkin kertaa päätti Oona aloittaa karvanlähdön juuri ennen suurta päivää. Jonka takia turkkimme oli tuona kyseisenä päivänä aivan kaameassa kunnossa.

Arvostelu meni jokseenkin näin: "Hampaat ok. Oikein hyvä pää, otsapenger hiukan syvä. Erinomaisen väriset silmät, hiukan vinot. Rintakehästä puuttuu volyymia. Edestä ja takaa puuttuu kulmauksia. Luusto hiukan kevyt. Liian laajat värimerkit."

Noh, kyllähän meidän neidiltä noita kulmauksia löytyy. Mutta kun häntä yritti saada seisomaan oikealla tavalla niin hän veti jalat takaisin vatsansa alle ja seisoi aivan ihmeellisessä kyyryasennossa. Tuloksena saimme Nuo-H, parempi olisi varmasti tullut muuten, mutta tuomari sanoi värin olevan niin merkitsevä ettei parempaa voi tulla, kun tosiaan Oonassa saisi olla enemmän mustaa. Kiitoksia näyttelykehien taiturille Nealle Oonan esittämisestä kehässä!

Sunnuntaina jatkoimme jalostustarkastuksella, jossa oli kolme eri vaihetta; ensin mittaus, sitten luonne ja viimeiseksi ulkomuoto sekä rakenne.

Mittaus tuloksena saimme:

Pää
Kuononselkä 13 cm
Kallon pituus 13 cm
Kallon leveys 12,5cm

Keho
Säkäkorkeus 65cm
Pituus 74cm
Rintakehän ympärysmitta 74cm

Seuraavana olikin vuorossa luonneosio. Tässä oli kolme eri osa-aluetta, ampuminen, rohkeus sekä palautuminen uhasta.

Laukauksiin Oona ei reagoinut oikeastaan ollenkaan, hieman käänsi päätä. Laukaukset ammuttiin sekä koiran takaa että edestä. Rohkeudessa tuomari "hyökkäsi" patukalla kohti koiraa ja Oona hyökki kohti tuomaria. Aika vaisusti mielestäni, mutta ei kuitenkaan pakittanut ollenkaan, mutta eipä myöskään päästänyt pihaustakaan kurkustaan, jota olisin luullut Oonan tekevän. Lopussa vielä katsottiin käyttäytyminen tuomaria kohtaan hyökkäyksen jälkeen. Noh, Oonahan veti tuomaria kohtaan taas ja halusi moikata kaikki ihmiset matkallaan. Joten palautuminen oli erittäin hyvä. Luonteesta saimme siis 9-9-9.

Lopussa vielä ulkomuoto sekä rakenne, tuomarina toimi taasen sama kuin lauantaisessa erkkarissakin. Lyhyesti arviot:

Pää, erittäin hyvä
Hampaat, erinomaiset
Selkäviiva, erittäin hyvä
Vatsaviiva, erittäin hyvä
Eturaajat, erittäin hyvä
Takaraajat, erittäin hyvä
Häntä, erittäin hyvä
Karva, hyvä
Liikkeet, erittäin hyvä

Ulkomuodon kokonaisarvosanaksi tuli kuitenkin vain hyvä. Ja taas samasta syystä kuin lauantaisessa erkkarissakin eli väri ei ole oikeanlainen. Höh, kun luulen tuon värin johtuvan suurimmaksi osaksi juuri meneillään olevasta karvanlähdöstä. Mutta pääasia, että saimme luonteesta noin erinomaiset arvosanat.

Mutta kokonaisuudessaan erittäin mukava sekä antoisa viikonloppu takana! Oli mukava tutustua taas uusiin saman rodun edustajiin sekä tavata vanhoja tuttuja joita tapaa aivan liian harvoin.

1 kommentti:

  1. Harmi kun ei tuon paremmin mennyt! Mutta onhan se tosiasia, että luonne on tärkeämpi, se siihen jokapäiväiseen eloon enemmän vaikuttaa. :) Hienoa ettei Oona reagoinut paukkuihin pelkäämällä. Ja multakin löytyy Oonasta kuvia mitä otin tuolla lauantaina, kuvia täällä http://depsun.kuvat.fi/kuvat/BeauceronPaanayttely2011/ ja Oonaa ainakin sivulla kolme.

    VastaaPoista